Alle barna som begynner i 2. eller 3. klasse i Eidsberg kommune denne høsten var blitt inviterte til å være agenter. Over 40 barn er kommet til Mysen menighetshus Betania denne torsdag morgenen. De får være med på Agent Jordvenn en hel dag!

Tema for dagen er «hvordan kan vi passe bedre på jorda vår?». Ordfører i Eidsberg kommune, Erik Unaas, kom og åpnet dagen på en helt spesiell måte. For i stor fart kom to grønnkledde personer inn i rommet med en bjørk og en sag til ordføreren. 

– Jeg tror jeg gjorde min mest originale snorklipping som ordfører ved i stedet å sage over noen bjørketrær, skriver ordføreren selv om dagen. 

– Jeg tror Eidsberg er først ute i landet med et slikt program. Jeg er kjempeimponert. Takk for det entusiastiske ledere kan skape i et lokalsamfunn som vårt, legger han til. 

Dagen er så i gang, og en dukke titter opp i hjørnet av rommet. Hun heter Ella. Hun har på seg en grønn kjole, og snakker høyt og tydelig ut i salen hvor skoleungene sitter.

– Hæ? Er dere venner med jorda? Hvorfor det? Jorda kan jo ikke tegne eller leke med oss?

Solveig Tjernæs Vormeland er en av de som har planlagt og styrer denne dagen. Hun forklarer oss litt nærmere.

– Tenk at ALT vi har kommer fra jorden. Maten vår, klærne våre, til og med lekene våre!

– Oy, det har jeg ikke tenkt på, svarer Ella. Hva kan vi gjøre for å være en god venn for jorda tilbake da?

For vi har ikke passet så godt på jorda vår. Derfor handler denne dagen om plast i havet, søppel, resirkulering, gjenbruk og bibelhistorier knyttet til naturen vår.

Ungene er hele tiden engasjerte. De rekker opp hendene for å fortelle hvordan de har sett jorda forandre seg. Enten de har sett trær bli hogget ned i regnskogen, eller sett hvor mye plast vi har og bruker i verden. 

Selv jordkloden som vi har med oss i kirken i dag er laget av plast, kommenterer en av skoleungene tidlig. Godt poeng!

Et viktig poeng med dagen er også å være mye ute. Ungene blir delt inn i grupper med hver sin ungdomsleder fra kirken. Sammen begynner de på turen opp mot Høytorp fort i Mysen.

Godt samarbeid i trosopplæringen

Kirkene i Eidsberg samarbeider og arrangerer denne dagen. I Kristent lederforum i Eidsberg sitter representanter fra Metodiskirken, Frikirken, Filadelfiakirken, Kraftverket, Frelsesarmeen og Den norske kirke. Og alle bidrar på ulike måter. Dagen med trosopplæring ute i naturen er blitt planlagt i lederforumet lenge. Men navnet er inspirert av IKO-boken Jordvenn – venn med hele skaperverket som kom i vår. Vormeland er ungdomsdiakon i Eidsberg, og har vært medforfatter av boken.

– «Jordvenn» klinger så godt, og rommer så mye, sier Solfrid Lienebø Seljås, prest i Eidsberg.

Undring i grupper

Oppe på fortet er det aller først en god lunsj som venter turgåerne. Der får alle komme til dekket bord i Frikirkens lokaler. Etter lunsjen går ungene tilbake i gruppene, og oppgavene står klare.

Hvilken type mat spiser mennesker rundt om i verden, og hvor bærekraftig er fordelingen av maten? På en annen post blir deltakerne utfordret i resirkulering. Hvor kaster vi hva? På en tredje post får alle være med og pynte en kirke med søppel, inspirert av Håpets katedral (se side 4 og 5). Slik får ungene være med og gjøre søppel til noe fint – en liten kirke. På alle postene får ungene delta og undre seg over jorda vår.

Skoleungene viste fort at de kunne dette med resirkulering! Her var det om å gjøre å legge riktig på kortest mulig tid.
Her fikk barna være med å pynte deres egen "Håpets katedral". På denne måten blir noe stygt og håpløst som plast og søppel i havet, til noe vakkert som en kirke. 
"Stopp nå, jorda har feber!" Ungene øvde flere ganger på en helt egen dans på Agent jordvenn-dagen.